Interjú Müller-Váczi Líviával a Fogadj el! borítótervezőjével

by - 7/30/2016



1. Neked a borítótervezés ugye mesélted, hogy csak hobbi. Nem is szeretnél ebben a szakmába
Lívia borítóterve Tibor 2. könyvére
dolgozni?
Mindig is érdekelt ez a dolog, ezért is tartottam magam a Photoshopra. Szívesen foglalkoznék ezzel hivatásszerűen, de azt hiszem ez csak egy kis szelete a grafikusi szakmának, amiben nem lenne túl sok munkám. Nem is tudom igazán, hogy vannak-e akik erre szakosodtak, külföldön biztosan. Itthon szerintem kevés az eredeti borító, szinte csak a magyar szerzőké.
2. És ennek a borítónak, hogy jött az ötlete? Mármint a Fogadj el! című könyvvé.
Tibi és a kiadó szervezett egy borítótervező versenyt. Mivel hobbiszinten foglalkoztam designtervezéssel, a könyveket pedig imádom kívül-belül, ezért megpróbáltam magam.
A történetet ismertem, de a könyvet akkor még nem olvastam. Tibivel kisit beszélgettünk a szereplőkről, hangulatról. Mivel Tibit bloggerkörökből kicsit ismertem is, ezért volt egy képem arról, hogy milyen az ízlése. Nekem pedig kialakult egy kép a fejemben a szereplőkről, ehhez kerestem modelleket. A fiú szereplő képe villámcsapásszerűn jött, megláttam, és tudtam, hogy ez ő. Szeremére ebben Tibi is egyetértett velem. A design összeállítása ezután többszöri próbálkozás után alakult ilyenné. A szöveg elhelyezkedése egyrészt az eredeti képek miatt került a szájak elé, másrészt kisit művészi koncepció is volt olyan szempontból, hogy szimbolizálja az elfojtott ki nem mondott dolgokat.
Volt több terv-verzióm is a versenyben, de ez volt az, ami nekem is a legközelebb állt a szívemhez és a szerzőnek is.
3. És magát a történetet már olvastad?
Azóta természetesen igen, de a tervezés szakaszában még nem.
4. Hogy-hogy? Nem volt időd?
Nem, szívesen elolvastam volna, de a borítótervezéssel egy időben még szerkesztés alatt volt a könyv. Egyik versenyző sem olvasta tudomásom szerint.
5. És most, hogy elolvastad, mi a véleményed a műről?
Nagyon merész és aktuális könyvnek tartom. Minden tiszteletem Tibié, hogy ilyen bátran írt a témáról. Nagyon szerettem, mert megrendítő, de ugyanakkor van benne valami nagyon pozitív is.
6.Tibinek a második könyvéhez is te tervezted a borítót?
Nem, ugyanígy verseny volt, neveztem is, de végül egy másik tervező munkája lett a befutó.
7. Az a borító a te elképzelésed szerint milyen lett volna?
Az én borítómon is egy férfi modell szerepelt, de az én elképzelésem kicsit más volt a főszereplőről. Végül egy olyan borító lett a Túl Szép-é, amelyen a modell mindenben megfelelt a szerző víziójának. Szerintem ez a jó ezekben a versenyekben.
8. És nálad, hogy néz ki egy nap?
Dolgozom, kicsit más területen. :) Online marketinggel foglalkozom napi szinten. Emellett két kisgyereket nevelek, ez kitölti a napjaim.
Köszönöm az interjút.
Nagyon szíven. :)

You May Also Like

0 megjegyzés