Interjú Szűcs Vandával, az egy ikerpár titkos naplója írójával

by - 10/22/2016

Szűcs Vanda - Szerző

1. Miért kezdted el Zita és Luca életét írni? Mi inspirált?


Kicsi koromtól kezdve szerettem történeteket írni, és sokszor álmodoztam egy teljes könyv megírásáról, de nem mertem hinni benne. Az első könyv sem úgy született, hogy leültem az íróasztalhoz azzal az elhatározással, hogy most írok egy könyvet. Egyszerűen csak megtörtént. Megíródott gyakorlatilag bármiféle kézzelfogható inspiráció (legyen az napló vagy ikertestvér) nélkül.


2. Mit tervezel a későbbiekben, most, hogy az Egy ikerpár titkos naplójából, ami eredetileg gondolom sorozatnak indult, abbahagytad?


Eredetileg nem sorozatnak indult, de az első kötet befejezését követően, éreztem, hogy szükség van egy másodikra, majd megszületett a harmadik is. Továbbra is szeretnék írni, bár elég nehéz így iskola és szociális élet mellett.


3. Lesz következő regényed? Ha igen, lehet már róla tudni valamit?


Mindenképpen lesz! Azt még nem tudom mikor, de már van pár ötletem.


4. Ugye sok támadás ért téged, hogy az Egy ikerpár titkos naplóját a Szent Johanna Gimiről másoltad? Mi a véleményed erről? Ez is közrejátszott abban, hogy befejezted?


Jézusom, dehogy játszott közre. Szerintem ez az egész az első kötet megjelenésénél volt érdekes, de azóta rég nem foglalkozom ezzel a kérdéssel. Főleg, hogy az első könyv megírása előtt nem olvastam, de később belenéztem, mert érdekelt a sztori, amely ekkora sikert aratott. Véleményem szerint elkerülhetetlenek a hasonlóságok, hiszen két ugyanazokban az években játszódó tinik életét megörökítő naplóregényről beszélünk.


5. Hány részesre tervezted volna?

Mint mondtam, nem terveztem részeket, de a három számomra tökéletes szám.


6. Mesélték nekem az Alexandránál, hogy kimentél külföldre tanulni? Ennek volt valamilyen oka? Ha igen, akkor mi? Azon kívül, hogy sok ihletet lehet szerezni egy új városban, ráadásul, ha nem is magyar a hely.


Csak nyárra mentem ki nyelvtanulás, nyaralás és tapasztalatszerzés céljából, mos tmár itthon vagyok. :) De egyébként imádok utazni, és külföldön mindig jobban jön az inspiráció is.


7. Mikorra várható a következő megjelenésed?


Az új könyvemhez sok időre van szükségem, úgyhogy az a helyzet, hogy fogalmam sincs.


Egy ikerpár titkos naplója 1. megjelenés
8. Az első könyveddel miért pont nagy kiadóhoz mentél? Hiszen minden első könyves szerzőnek azt ajánlják, hogy magánkiadással kezdjen. 


Azért, mert a kiadó tulajdonképpen mindent jobban tud, ami a nyomtatással, reklámmal, gazdasági háttérrel stb. kapcsolatos. A magánkiadás sokkal bizonytalanabb szerintem. Egyébként az Alexandrához már egy nyomtatott, könyv formátumú kézirattal mentem, úgyhogy akár azt is nevezhetjük „a legelső kiadásnak”.


9. A családod, és velük együtt te is, mennyire fogadjátok jól, a negatív véleményeket a könyveiddel kapcsolatban?


Régen nagyon rosszul estek, ma már nem foglalkozom / foglalkozunk ezzel. Se időm, se energiám nincs arra, hogy irigykedő vagy névtelen engem ócsároló kommenteket olvassak. Ezek egyébként legtöbbször nem a könyv célközönségétől származnak - aki pedig nem tud azonosulni a karakterekkel, a nyelvezettel, vagy éppen egy szépirodalmi remekműhöz lenne kedve egy frappáns tiniregény helyett, minek olvassa egyáltalán?


10. Ki bátorított arra, hogy belevágj a kiadásba?


A szüleim. :)


11. Mit tanácsolsz kezdő íróknak?


Hogy sose adják fel!


12. Illetve mit üzensz az olvasóidnak?

Azt, hogy ne legyenek csalódottak, mert nem lesz negyedik rész! Egyszerre világos végkifejlettel és mégis kissé nyitott befejezéssel ér véget a 3. kötet, így ők maguk alakíthatják a történetet. :)

You May Also Like

0 megjegyzés