Borsa Brown: Frontvonal

by - 11/20/2022

Fülszöveg:

Valaki ​a fotóival közöl, és van, aki gondolatokkal.
Egyesek szerint az emberekhez eljutnak a látottak, mások szerint az emberekhez eljutnak a szavak.
Nem lehet eldönteni, hogy a képek vagy a betűk erősebbek-e, de az kijelenthető, hogy bármekkora is önmagukban az erejük, együtt mindennél mélyebbre hatolnak.

Közel három évtized a Magyar Honvédségben, több missziós feladat végrehajtása különleges műveleti csoporttagként. Számos hazai és külföldi elismerés – mint például a Combat Infantryman Badge – mellett a fotói révén ismertséget szerzett P. J. valóságos betekintést enged a Magyar Különleges Erők operátorainak világába.
Tudás, technika, belső látásmód, amelyet az aktív szolgálat és a csoporttal átélt közös élmények alakítottak ki.

Borsa Brown, a többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt, 2015-ben az Év Könyve kitüntetést, valamint „2017 legnépszerűbb írója” elismerést elnyerő szerző szavaival, gondolataival támasztja alá a sajátos látásmódú képeket.

Hazaszeretet, bátorság, hit, hűség és becsület, amit egy hivatás és az anyaföld reményteli ígérete foglal keretbe.
Felkavaró, megrendítő, ugyanakkor ámulatba ejtő képek és szavak, amelyek minden embert megérintenek, és amelyeket a valóság szült.


Véleményem:

 Végre egy olyan katonai album, ami kívül-belül gyönyörű. Borsa és P.J. egy csodát alkottak együtt, amit nem  csak most, hanem később is örömmel fogok majd nézegetni és olvasni. A képek és a hozzá megírt szöveg mind magába szippantott és magával ragadott. Minden képen elidőztem legalább öt percet, mert egyszerűen olyan csodásan lett megcsinálva az album. Hihetetlen csodát alkotott ez a két ember. Megmutatták Marországnak azt az oldalát, amit kevés ember lát. Mert mindenki csak azt látja a

Fotó: P.J.
katonákból, hogy erősek, fegyvereik vannak és lőnek, meg nehéz hátizsákkal mászkálnak. Nem. Ez nagyon nem így van és a kötet pont ezt tárja az olvasók szeme elé. 

"Futás közben te vagy a homokszem a cipőd talpa alatt. Te vagy az esőcsepp a faleveleken, a szél, ami épp a képedbe vág, vagy a kifújt levegőd sípolása. Sok minden lehetsz, de gondolkodó ember az nem! A kiképzés célja az is, hogy monotonná válj, és ez nehéz, hiszen folyamatos a fájdalom, a düh vagy az elkeseredettség."

 Mikor megjelent a könyv azonnal be akartam szerezni, de nyílván nem lehet mindent azonnal. Tavaly karácsonyra azonban megkaptam, most pedig elolvashattam. Nem bántam meg, mert minden oldala maga a csoda.  

A civil életben az igazi katona nem agresszív, nem tör-zúz, nem fenyegetőzik, nem háborog. Ennek az az oka, hogy tudja, mi az élet, belenézett már a halál szemébe jó párszor. A tapasztalatok átrendezik az értékrendet. Érzed, miért érdemes időt áldozni, és min fölösleges kattogni. Valójában egyetlen érték van egy háború közepén: a család és az otthon.


You May Also Like

0 megjegyzés