"Hihetetlenül nagy segítségül szolgált egy blogoldal, amit egy fiatal srác vezetett."- interjú Sam Wilberry íróval a Rush című könyvéről

by - 3/30/2020

Hogyan jött a Rush ötlete? 

Érdekes története van. Budapesten a 4-es 6-os villamoson utaztam, amikor felfigyeltem egy srácra. Kitűnt a tömegből, könyékig feltűrt pulcsival, halvány hegekkel a karján. Egy gördeszkára támaszkodott. Rajtafelejtettem a tekintetem, de csak napokkal később fogalmazódott meg bennem egy novella lehetősége. Végül regénnyé alakult, ehhez viszont alaposan át kellett írni, formába önteni.

Mennyi kutatómunkát igényelt a történet?

Nem keveset, hiszen bele kellett bújnom egy függő bőrébe; nekem, aki sosem élt tudatmódosító szerekkel. Hihetetlenül nagy segítségül szolgált egy blogoldal, amit egy fiatal srác vezetett. A heroinról írt, a szenvedélybetegségről, hogyan éli meg, mikét dolgozza fel. Hogy mennyire nehéz egy láthatatlan börtön falai között tengődni, és sosem tudni, mit hoz a jövő... Mert az eltűnik, elmossa a narkó. Ezen kívül néhány tanulmányt is olvastam, podcastet hallgattam. Leginkább az érdekelt, milyen érzéseket vált ki a szer, erre kerestem a választ, hogy a jelenetekben a tőlem telhető legjobban ábrázolhassam.

Miért gondoltad, hogy ezt nem novellába, hanem egy teljes regénybe szeretnéd megírni?

A történet megkövetelte. Az a típusú sztori, amit képtelenség lenne egyetlen novellában jól átadni, így döntöttem a regény mellett. Végül egy duológia lett belőle, melynek a második kötete, a Flash, remélhetőleg hamarosan megjelenik.

Miért pont heroin?

Megsúgta a karakter. Emlékszem, hogy megszületett a jelenet, amiben erről van szó, a vallomás Alextől... Én is meglepődtem, nem csak Ábel.
Komolyra fordítva a szót: érdekelt ez a világ, abból a szempontból, hogy milyen nehézségekkel, küzdelmekkel jár.

Mennyi időbe telt megírni?

Erre viszonylag nehezen tudok válaszolni, mert voltak szünetek, és közben megírtam egy másik regény első változatát is. Tisztán nagyjából fél év lehetett.

Mi volt a mondanivalód ezzel a regénnyel?

Figyelmeztetés, hogy ne ítéljünk elsőre, mert a legnehezebb sorsokban is rejlik érték, és egy függő is lehet érző lelkű, értékes ember.

A jövőben tervezel más szintén komoly témával foglalkozó regényt alkotni?

Igen, tervben van. Szeretnék új témák felé is mozdulni az LMBTQ vonalon belül, de ezekről még egyelőre nem szeretnék bővebben beszélni.

Következő regény?

Jelenleg a Flash-en dolgozom, ez lesz a következő megjelenés, ami tőlem várható.

You May Also Like

0 megjegyzés