FILMAJÁNLÓ: "Mindenkinek jár egy első szerelem" - A Kszi, Simon premier előtti vetítésén jártam.

by - 5/12/2018

 "Mindenkinek jár egy első szerelem." - olvashatjuk a filmnek a plakátján. Nos. Meg kell, hogy mondjam nektek, pozitívan csalódtam ebben a filmben. Minden benne volt - szerintem -, ami lényegesnek mondható. Legalábbis én azt vettem észre, hogy a filmnek a kilencven százaléka tükrözte a könyv cselekményét. Egyedül a végéről hiányoltam azt a jelenetet, ami a könyvben az egyik kedvencem volt. Spoiler nélkül csak úgy fogalmazok: A fordított napot. Bár ezt kárpótolta az a jelenet, amikor Simon és Blue találkoztak. Az mindent vitt.
 Én komolyan megmondom - szégyen, vagy nem -, hogy majdnem sírtam azon a jeleneten. Annyira imádom. Nagyon jól megcsinálták a filmet. Ez még a - bocsánat a káromkodásért, nem cenzúrázok - szar címért. A film után viszont elkezdtem gondolkodni, melyik a jobb. A könyv, vagy a film. Aztán rájöttem, hogy nekem ugyan annyira tetszettek, azon kívül, hogy talán két jelenet volt, aminél majdnem felkiáltottam, hogy "de a könyvben nem is így volt", viszont végül nem tettem. Kicsit hülyének néztek volna. Bár ahogy elnéztem, a társaság kilencven százaléka olvasta a könyvet, úgyhogy megértettek volna. Na, sebaj. Jobb ez így.
 Maga a film tökéletesen bemutatja a comig out előtti időszakot, amin egy melegnek, biszexuálisnak stb.-nek át kell mennie. Mindenkinek csak épp a heteróknak nem. Épp ezért tartom a film egyik legfontosabb kérdésének a következőt:

Miért a heteró az alap beállítottság?
A heteróknak miért nem kell coming outolniuk?

 Amikor beültem a terembe már alig vártam, hogy kezdődjön. Aztán elkezdődött a visszaszámlálás és elkezdődött a film. Onnantól kezdve le sem vettem a szemem a vászonról. Amikor megjött a film híre, én nagyon kételkedtem abba, hogy ez valóban jó film lesz. Mindezt a cím miatt. De most már azt betudom egy sima tévedésnek. Bár afelett még mindig nem hunyok szemet, hogy semmi köze az eredeti címhez.
 Minden jelenetét imádtam, egyedül az elején, amikor Simon szülei szóvá tették, hogy valamelyik kedvenc színészük meleg.
Innentől egy pici spoiler:
Csak azt nem értem, hogy amikor Simon elmondta az anyjának, akkor ő már valamit sejtett. Akkor miért nem állította le a családját? De lehet, hogy ez csak az én fejemben fordult meg.
Spoiler vége.
A pillanat, amikor Simon rájön, mit ís írt Blue-nak
A húgát pedig egyszerűen imádtam. Szegényt nagyon sajnáltam, amikor az a jelenet volt, hogy
Simon leveleit kirakták a sulis oldalra. Apropó sulis oldal. Ha már itt tartunk. Az apróságokra is figyeljetek, ha nézitek a filmet. Gondolok itt Simon e-mail címére. A mozi óta csak egy kérdés jár a fejembe: Miért? Ha megnézitek a filmet, majd rájöttök. Lehetséges, hogy csak én vagyok ilyen hülye, hogy ilyeneken fennakadok, de ez zavarta a szemem. Viszont mint mondtam, mindent kárpótolt a vége, amit fantasztikusan megcsináltak.
 Én viszont rájöttem valamire. Nagyon-nagyon gyorsan újra kell olvasnom a könyvet.
 Benne vagyok egy csoportba, ahol megkérdeztem, ki látta már a filmet és kinek, hogy tetszett. Hála a jó égnek, aki eddig látta, mind egy véleményen volt velem. Mindenki imádta - eddig -, amit nem is csodálok, hiszen, mint említettem, fantasztikusan végigvezeti, hogy mit kell egy meleg embernek (főleg, ha tinédzser) átélnie a coming out előtt. Simonon is látszott, hogy feszeng (én se voltam jobb előtte, ugyan olyan voltam, mint ő).
 Az apa-/anya-fia kapcsolat nagyon jól meg volt írva, bár ez a könyvben sem volt máshogy. Jó volt látni, hogy nem írták át azt a részt, hanem úgy hagyták, ahogy volt. Szerettem azt a jelenetet. Hogy Simon szülei szó nélkül elfogadták.
 Az, hogy Nick Robinsonnak, a Simont alakító színésznek ugyan az volt a magyar hangja, mint a Minden, mindenben Olly-é az pedig egy külön boldogság volt. Vagyis nekem. Viszont szerintem másnak is. 
 Utolsó szóként csak annyit mondanék nektek: Tényleg megéri megnézni a filmet. Én is féltem, milyen lesz, amikor megláttam a címet, viszont, amikor kijött a magyar feliratos trailer, akkor mondtam azt, hogy "talán nem lesz mégse olyan rossz, mint gondoltam". Nos hát, szerintem kivehettétek a véleményemből, hogy ez a kérdés milyen irányba fordult el. Az meg a másik kérdés, hogy hallomásból ítélve sok hozzám hasonló embert bátorít a coming outra. Bátran nézzétek meg. Nem fogtok csalódni. Zsepit viszont vigyetek. Természetesen csak a röhögés mellé. Na jó! Picit a sírás mellé is, ha olyan vagy, mint én és minden kis dolgon elérzékenyülsz.

Ui.: Én szóltam. :D

You May Also Like

0 megjegyzés