Who are you? - avagy kampány mindenkiért

by - 8/12/2016

Ember vagyok, ugyan úgy, ahogy te is. Mégis sok minden választ szét minket attól, hogy ugyan olyanok legyünk. A hajszín, a szemszín, a bőrszín, a vallás, a szexuális beállítottságunk, és még sorolhatnám napokig. Egy dolog azonban mindenkiben megvan: A művészet. Mindenkinek van egy művészi énje, csak lehet, hogy még nem fedezte fel. Mindenki másban tehetséges. Van aki a rajzban, van aki a festészetben, táncban, tornában, írásban, főzésben, fotózásban... Mindenki másban. Nagyon sok jelzővel és táblával vagyunk ellátva. Néger, buzi, transznemű, kövér, sovány, keresztény, muszlim, szőke, és sorolhatnám még itt napestig. Viszont van, ami mindannyiunkban benne van: A tehetség. Mindenkiben van valami, amiben jó, és amiben nem számít, hogy ő most néger, meleg, vagy transznemű, szőke, barna, sovány, kövér, vagy akár kutya. Mindenki tehetséges, de mindenki másban. Igen, még az állatok is. :D
És lássuk, mi is ezekkel a "táblákkal" a baj:
A bőrszínről valaki tehet? Nem. Nem tehet senki arról, hogy milyen testbe születik, sem arról, hogy milyen géneket örököl. Akkor miért nézünk rájuk úgy, mint egy rabra, aki embert gyilkolt? Lehet, hogy az-az ember éppen ártatlan, akire te éppen rosszul nézel. 
Ugyan így az alkatáról sem tehet senki. Nem tehet arról, ha valaki egy picit ducibb, vagy soványabb. Van, aki igen, de sok ember nem. Miért kell bántani őket? Miért bántod azokat, akiknek nem is tudod a múltját? Lehet, hogy valami van mögötte. Mi van, ha esetleg örökölte, vagy van valami betegsége, ami miatt ilyen? 
Sokan választhatnak maguknak vallást, de van, aki nem. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy megválaszthatja a saját vallását. Van aki nem tehet ellene semmit és abban kell élnie. Azt nem mondom, hogy amit azzal a vallással együtt elkövetnek az jó, mert nem feltétlen. De aki jó és aki nem csinál bajt a vallásához kötődően, azt nem kell bántani. Vagy szerintetek igen?
Azt sem választhatja meg valaki, hogy milyen a nemi beállítottsága. Vagy igen? Elárulom nektek, hogy nem. Nem választhatja meg senki, mert a tinédzser korban (15-16 év) bárki rájöhet, hogy homoszexuális, biszexuális, vagy bármilyen más nemi beállítottságú.
 Annyi embert bántunk emiatt, ha csak megfogják egymás kezét. Pedig az ő szemükben mi vagyunk a “mások”, miért nem bírjuk legalább elviselni, ha két ember, nem számít a nem, szeretik egymást? Nekünk talán rosszabb lesz, ha ők együtt vannak és az utcán kézen fogva sétálgatnak, vagy éppen csókolóznak? Nem, egyáltalán nem. Miért tiltjuk, miért utáljuk, miért nem fogadjuk el?
Miért bántunk embereket a véleményük miatt? Ha van egy gondolatunk, miért akarjuk azt másra is ráerőszakolni, miért nem tartjuk meg magunknak? Miért bántjuk a másik embert, ha ő ki meri mondani a véleményét? Neki is ugyan annyi joga van hozzá, mint neked? Vagy nem? Neked több van? Ugyan olyan állampolgárok vagyunk. Miért lenne több jogunk valamihez is?
Annyi mindent adunk másnak.
Kis címkéket, mi jellemez,
És elítélnek, hogyha más vagy.
A kérdés: milyen élet ez?
Fekete, fehér, ha a bőrszín más,
S ha a szem formája különbözik,
Mindenkinek egy címke a társ,
Míg szíve két darabba törik.
Nem engedik, hogy szeresd azt,
Aki igazi, ki neked a nagy Ő,
Máshogy kezelnek s nem ad vigaszt,
Ha több is szenved, hisz nem ez a fő.
Férfi nem csókolhat férfit,
Nő nem foghatja nő kezét,
S van ki ezért várja a végit
Majd örök álomra hajtja fejét.
Ha kövér, ha sovány, egyre megy:
Túl ez, túl az, túl amaz,
Kis címkékből már van vagy egy hegy,
S nem válasz az, hogy: ő kamasz.
Hiányzik lába, vagy keze,
Ő már azonnal másmilyen,
És nem számít az, ha van esze,
Vagy szíve a nagy. Ez nem ilyen…
Ha van, ki nem oly, mint az átlag,
Vagy ha kitűnik egy dolog miatt,
Bántják. És akik nem bátrak,
Összerogynak a súly alatt.
Kérdem én: miért fáj,
Ha valaki ezt vagy azt szeret,
Csak megyünk, mint egy igazi nyáj,
Mások előtt nem hajtva fejet.
Fáj az, ha ő más mint te,
Címkékkel, szavakkal illeted,
Mert már te is rettegsz szinte,
Hogy bemocskolod az ingedet:
Te is más vagy. Mindenki az.
— Kónya Zsuzsi
Író vagy? Írd meg. Művész vagy? Fesd meg. Énekelsz? Dalold el. Költő vagy? Öntsd sorokba.
Mit? Hogy te mit gondolsz.
Kampányolj. Mindenkiért.
Ha szeretnél csatlakozni a kampányhoz, te is írj blogodra egy bejegyzést Kampány Mindenkiért címmel. A szöveg alá linkeld a miénket (Kávészünet), az eredeti bejegyzést, mi pedig kitesszük a te blogod, mint csatlakozott bloggerek.
Terjesszük el ezt, mutassuk meg, hogy NEM BŰN ÖNMAGADNAK LENNI.

You May Also Like

0 megjegyzés